Contributor day is voor developers. Ik weet niet genoeg over WordPress om bij te kunnen dragen. Wat weet ik nou eigenlijk? Anderen kunnen veel beter coden dan ik. Ik ben net begonnen met WordPress. Ik ben nog nooit naar een contributor day geweest. Als ik kom is dat zonde, anderen kunnen beter gebruik maken van de contributor day. Ik weet niet eens hoe je het uitspreekt. Ik kan geen PHP. Ik kan geen JavaScript. Ik kan geen CSS. Je moet toch ervaring hebben met Core om nuttig te zijn op een contributor day?
Dit zijn veel gehoorde argumenten om niet naar een contributor day te gaan. Maar wat is zo’n contributor day eigenlijk? En waarom is het ook voor jou nuttig om er heen te gaan? In deze blogpost leggen we je uit waarom het deelnemen aan de contributor day van een WordCamp een goed idee is!
Wat is contributor day eigenlijk?
Ok. Toegegeven. ‘Contributor day’ is niet echt goed Nederlands. Het is de Engelse term die op vrijwel elke WordCamp wereldwijd wordt gebruikt om de dag van een WordCamp aan te duiden waarop gezamenlijk aan het WordPress-project wordt gewerkt. Om te begrijpen waarom je aan WordPress zou willen of moeten werken, is het eerst van belang om te snappen wat Open Source software is en wat het WordPress-project omvat.
Open Source software
Open Source software is software (computerprogramma’s) waarvan iedereen de broncode (source) kan inzien. De meeste open source software, en zo ook WordPress, wordt uitgegeven onder een licentie waardoor iedereen het vrij kan kopiëren, aanpassen en herverspreiden zonder kosten aan auteursrechten en toeslagen.
In tegenstelling tot closed-source software, waar een persoon of bedrijf volledige zeggenschap heeft over de broncode en bepaalt hoe, wanneer en door wie de software wordt ontwikkeld, wordt WordPress ontwikkeld door iedereen die tijd en zin heeft om bij te dragen. Alle bijdragen staan onder peer-review, dit betekent dat anderen je bijdrage beoordelen om te bepalen of het daadwerkelijk een verbetering is en of deze goed in elkaar zit. Zo maken we samen de nieuwe versie van WordPress.
Het WordPress-project
Als we het hebben over de contributor day, dan spreken we meestal over het WordPress-project. Dit is namelijk meer dan alleen de code waar WordPress, de software, uit bestaat. Onder het WordPress-project vallen ook alle ondersteunende delen. Hierbij kan je denken aan de websites die door het project worden gebruikt, zoals wordpress.org, translate.wordpress.org, wordcamp.org en wordpress.tv. Maar ook het daadwerkelijke vertalen van de software, het beantwoorden van de vragen van anderen, het bewerken en uploaden van de videos van presentaties, het schrijven van trainingsdocumentatie en het verbeteren van de toegankelijkheid het project horen er absoluut bij. Alle ‘onderdelen’ van het WordPress-project kan je vinden op make.wordpress.org.
Doel van de contributor day
Het WordPress-project bestaat uit veel meer dan alleen maar code. Ook het onderzoeken en beschrijven van bugs (fouten in de software), het voorstellen van verbeteringen, het bijdragen aan vertalingen en bijvoorbeeld het uploaden van videoregistraties van WordCamps zijn belangrijke taken voor het WordPress-project. Het doel van de contributor day is niet het bouwen van de volgende versie van de software. Veel belangrijker is ervaren WordPressers hun kennis overdragen en nieuwe WordPressers kennis laten maken met alle facetten van het WordPress-project en ze te leren om zelf bij te dragen.
Een persoon kan in 8 uur namelijk voor maximaal 8 uur werk verzetten. Maar als die persoon 8 uur gebruikt om 10 nieuwe mensen te leren hoe ze bij kunnen dragen aan WordPress, dan kan er in de 8 uur daarna voor 88 uur werk worden verzet!
(En ja, 88 uur is meer dan 2x 8 uur)
Het nut van deelnemen
Maar waarom zou je een werkdag besteden aan bijdragen aan het WordPress-project?
De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat je de software waar je (elke dag) mee werkt beter maakt. Op welke manier je ook werkt met WordPress, een groot deel van de verbeteringen aan het platform ga je merken in de dagelijkse realiteit. Direct, omdat je een bug oplost waar je zelf last van hebt, of indirect omdat iemand anders het probleem, dat jij hebt gerapporteerd, oplost.
Maar er is meer. Door een dag intensief met WordPress bezig te zijn leer je meer over het platform waar je mee werkt. Je breidt je kennis en kunde uit en wordt daardoor een nog betere WordPress professional. En het mooiste is, door actief bij te dragen aan het WordPress-project verdien je badges op je profiel. Hiermee kan je natuurlijk weer aan je (potentiele) klantenlaten zien dat je echt dé WordPress expert bent die zij nodig hebben.
Een contributor day is een ontzettend sociaal evenement. Je bent niet de hele dag aan het luisteren naar praatjes, maar bent interactief met anderen bezig om samen een probleem op te lossen. Daardoor bouw je een heel andere band op met je mede-WordPressers dan tijdens een conferentiedag als je elkaar kort even spreekt. Het netwerk van WordPressers dat je daarmee opbouwt kan je natuurlijk weer inzetten in je dagelijkse werk.
Tot slot wil ik het ook nog even omdraaien met een klein gedachtenexperiment.
Wat zou er met WordPress gebeuren als niemand tijd maakt om bij te dragen aan het WordPress-project?
…
Dus heb je een ticket voor de contributor day op 1 september, dan zien we je graag!